Na enkele maanden voorbereiding werd in het begin van dit seizoen de “Cel Mentale Begeleiding” opgericht binnen de commissie. Bedoeling van deze cel is de mentale weerbaarheid van de scheidsrechters en assistenten te verhogen. Dit gebeurt door hieraan aandacht te besteden binnen de cursussen en via persoonlijke coaching (verder hierover meer).

Waarom werd deze cel opgericht? Jammer genoeg moeten we vaststellen dat de context waarbinnen wij onze hobby uitvoeren steeds problematischer wordt. We denken hierbij vooral aan alle vormen van agressie waarmee we te maken hebben: contestatie van gezag binnen de samenleving, verbale agressie rondom het speelveld, zowel fysieke als verbale agressie op het terrein. Anderzijds krijgen jonge refs alle ondersteuning en begeleiding waardoor ze op jonge leeftijd en met weinig ervaring al wedstrijden fluiten van volwassenen (beloften en eerste ploegen). Deze twee factoren samen zijn ervoor verantwoordelijk dat de ref nu nog kwetsbaarder is dan vroeger.

Naast de technische vorming zal in de toekomst meer aandacht besteed worden aan de mentale (psychologische) aspecten van de arbitrage. Maar ook persoonlijke mentale coaching behoort tot de mogelijkheden. Ik zet hierbij op een rij de mogelijkheden tot persoonlijke contactname.
  1. Elke ref of assistent heeft het recht iemand van de cel te contacteren. De aanleiding zal steeds met het voetbal te maken hebben. Zo spreekt het vanzelf dat elke vorm van agressie of intimidatie voldoende reden is. Ook wanneer de ref in een mindere periode zit (door privé of omstandigheden eigen aan de arbitrage) kan hij contact nemen.
  2. Elke vorm van agressie waarvan wij weet hebben zal voor ons aanleiding zijn om ambtshalve zelf contact te nemen.
    De vorm die de mentale begeleiding zal aannemen is divers: telefonisch contact, persoonlijk gesprek op locatie, begeleiding op het terrein.
    Wat mogen jullie verwachten van een contact met iemand van de cel? Je mag zelf je begeleider kiezen. Ieder gesprek is strikt vertrouwelijk en heeft geen enkele implicatie voor de beoordeling van je prestaties op het terrein.
Willy Colin (24-02-2014)

Wie maakt deel uit van de Cel Mentale Begeleiding? :

Coördinator

Willy Colin
Aardbeienlaan 53
9120 Melsele
phone +32 3 775 03 94 
email wllcln@hotmail.com

Lid

Bernard De Clercq
Oudenaardseweg 138
9790 Wortegem-Petegem
 +32 475/ 28 03 13
email bernarddeclercq@skynet.be

Lid

Marc Maertens
Eekhoornstraat 8
9100 Sint-Niklaas
 +32 475 54 85 03
email maertens.marc@telenet.be

Lid

Kris Van de Velde (Wetthra)
Huilaert 33
9260 Wichelen
 +32 495 27 17 63
email krisvandevelde1@telenet.be